Select Page

Historialliset nähtävyydet

Vaasassa on ainutlaatuisia historiallisia nähtävyyksiä. Vieraillaan esimerkiksi Wäxholmin linnassa. Siellä pääsee tutustumaan alueen kulttuuriin ja historiaan.

Vaasalaisessa museossa ja Vartiovuoren tähtitornissa voi tutkia erikoislaatuisia paikkoja. Näitä paikkoja ei löydy mistään muualta.

Vaasan linna

Vaasan linna is one of Vaasan city’s oldest attractions. It’s situated next to the King’s Road. It was first built in the 1450s. It’s a large wooden castle, which has stayed unchanged since then. In 1606, the Stockholm War took Vasa Linnan from Paul IV, and it was immediately dismantled after. Later, its ruins were restored, and some restorations were done in the 1800s. But the castle wasn’t functional until the 1980s, when Mirella Ollila founded the Portable Monastery Museum at its current spot. Vaasan linnasta became an official museum in 1997.

Today, Vaasan linna hosts many different historical films and modern performances. They tell stories of ceremonies that had historically great importance in the museum’s rooms. Visitors can explore the castle’s secrets through guided tours or by trekking around the area’s graves. In addition, you’ll find the museum’s bookstore and café. Here, visitors can take a break for a few drinks and snacks before heading out to enjoy a beautiful walk in the castle gardens and nearby parks and forests.

Korsholm

Korsholm is a small, rural town located in the east of the municipality. It is surrounded by beauty!

Korsholman puisto

Korsholman Puisto on vanhassa Vaasan kaupungissa. Perustettu 1755. Suunniteltu sotilasrakennusten ympärille. Nykyään rentouttamisen, virkistyksen sekä nautinnollisen kierroksen keskus.

Paikalla linnavuori, linna-arkeologinen museo ja Ruotsinsalmen merimuseo. Tutusta Korsholma Pavilion-rakennukseen – yksi alueen tuntemattomista helmeistä.

Ulkoilualueella: maisemapuutarhat, leikkialueet, viheralueet, istutukset, tunnelma teiden reunustamana. Pelaa miniaturegolfia golf-radalla. Ihaile metsien ja Kaarlenvuoren maisemia. Rentoudu rantaniityillä pitkien vaellusreittien varrella. Tutustu paikallisiin perinteisiin ja antiikkiesineisiin rakennuksissa ja esineissä.

Kulttuuri ja taide

Vaasan kulttuuri ja taide tarjoaa monia mahdollisuuksia matkailijoille. Kiinnostuneille on paljon tutkittavaa! Museoita, teatteri- ja taidelaitoksia sekä taidelähtöisiä ravintoloita ja klubeja.

Tutustu alueen eri taiteenmuotoihin:

 • Sarjakuviin
 • Piirustuksiin
 • Videoihin
 • Veistoksiin
 • Musiikkiin

Tule ja nauti Vaasasta!

Vaasan taidemuseo

Vaasan taidemuseo sijaitsee Vaasassa. Se on paikallisen taiteen ja kulttuurin keskus. Se tarjoaa parasta tutkimusta ja näyttelyitä. Niitä ovat moderni taide, historiallinen katutaide ja perinteiset maalaustekniikat. Se on suosittu vierailukohde, koska se on ainutlaatuinen Pohjanmaalle. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua työpajoihin, retkiin ja esineiden mittauksiin.

Museolla on useita näyttelyitä, alkaen modernista taiteesta historiallisiin abstrakteihin maalauksiin. Siellä on myös nykytaiteilijoiden teoksia, elokuvatehtaita ja grafiikan erikoiskokoelmia. Yleisöllä on mahdollisuus kokeilla perinteisiä maalaustekniikoita. Vierailemalla Visitor Center -alueella voit nauttia erilaisista esityksistä!

Kansallispuisto

Kvarkenin kansallispuisto sijaitsee lähellä Vaasaa. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia ja tutustua suomalaiseen matalaan merenrantaan. Alueella on paljon nähtävää ja koettavaa – vaelsijoille, retkeilijöille ja kalastajille.

Kvarkenissa voi tutustua saaristoon laivamatkoilla, meloa ja harjoittaa maastopyöräilyä erityisillä poluilla. Voit rentoutua rantakivellä ja ihailla Yitorönselkää. Pariskunnille on myös mahdollisuus vihkiä häät alueella.

Tutustu Kristiina Palmiksen majatalon historiaan ja Yiron perinteisiin ja tapoihin Hirsiladon Kulturretillä satama-alueella. Tutustu vanhoihin tiloihin ja saa tietoa merenrantatalojen historiasta ja ympäröivästä ympäristöstä.

Kaupungin kirjasto ja arkisto

Vaasan kaupungin kirjasto ja arkisto tarjoavat runsaasti oppimis- ja tutkimuskokemuksia. Aulassa on esillä näyttelyitä ja se toimii myös kulttuurin edistämiskeskuksena. Kirjasto johtaa tapahtumia ja aktiviteetteja, joiden tarkoituksena on innostaa sekä lapsia että aikuisia tutustumaan taiteisiin. Tavaratalo Bergmanissa ja Gumbostrandin taidekeskuksessa on myös taiteellista toimintaa, kuten nukketeatteriesityksiä.

Kirjaston asiakkaat voivat tutustua paikallisen historiallisen aineiston laajaan valikoimaan. Sieltä voi ostaa periodykkejä, artikkeleita, oppikirjoja ja sanomalehtiartikkeleita. Arkistossa voi tutustua noin 1000 vuoden takaiseen materiaaliin, kuten paikalliseen historialliseen esineistöön, tuomiokirjojen kopioihin, yleiseen historiaan ja asiantuntijoiden raportteihin.

Yhteensä mappeja on 27 olennon alueelta:

 • Maantiede, talous ja hallinto
 • Hengellisyys
 • Uskonto
 • Sosialismi
 • Terveydenhuolto
 • Perhe sidokset
 • Oikeudet
 • Urheilu/liikunta/talviurheilu
 • Viihde-esittäminen
 • Harrastukset/elintarvikkeet
 • Elokuva-/teaskutus & radio/television/fotografio
 • Henkilötietojoukkojen organisointi/mainonta/palkkio
 • Rengasindustria
 • Teollisuus
 • Lastentarha + varhaiskasvatus + opetus & opettajatietojoukkojen organisointi
 • Taide & arkkitehtuuri
 • Tiede + teknologian kehitys

Aktiviteetit

Vaasassa on paljon koettavaa! Paikalliset ja turistit voivat nauttia alueen mahdollisuuksista. Saaristoretket, melontaretket, kalastus ja muut aktiviteetit ovat saatavilla. Lisäksi voit tutustua alueen ainutlaatuiseen kulttuuriin.

Vaasan kauppatori

Vaasan Kauppatori on Helsingin Töölönlahden tärkein museo. Se sijaitsee Vaasan keskustakaupungissa. Paljon aikaa vietetään ulkoilun, tapahtumien, näyttelyiden ja perinteisten suomalaisten torielämysten nauttimiseksi. Siellä voit vierailla maailmanperintöluetteloon kuuluvassa Merenkurkunmaassa.

Kauppatorilta löydät paikan pysähtymiseen, syömiseen ja ostoksiin. Se on suosittu paikallisen nuorison valintapaikka illalla. Lauantaisin myymälän avoinnaoloajat ovat pidemmät. Vieraile alueella toimivissa kahviloissa, ravintoloissa sekä putiikeissa. Pohjola-nordican aukioloaikoina voit myös käydä elokuvateatterissa tai 3D-seikkailuretkillä!

Vaasan kaupunginmuseo

Vaasan kaupunginmuseo avattiin vuonna 1983. Se tarjoaa seikkailun aikaan ja paikkaan. Tutustu nykypäivän Vaasaan ja sen menneisyyteen.

Museon suuri alue tarjoaa paljon tekemistä ja kokemista – jopa koko perheelle. Tutki näyttelyitä ja tapahtumia eri puolilla museota.

Vanha satama-, ranta- ja raunioalue, joka on kirjattu Vaasan historiassa jo 1600-luvulla, on osa Vaasan kaupunginmuseota. Kokeile laivanrakennusta löytöpaikoilla tai tutustu paikallisten asiantuntijoiden oppaiden kanssa talojen ikkuna- ja ovenpuusta! Oppaat voivat viedä sinut retkelle historiallisen alueen ääreen tai auttaa sinua ymmärtämään alueen monimuotoisuuden.

Museo on Suomen suurimpia jne…

Kaupungin keskustan kaupat ja ravintolat

Vaasan kaupunginkeskustassa on paljon ostosmahdollisuuksia ja ravintoloita. Herkullista ruokaa, jossa yhdistyvät paikallinen maku ja skandinaaviset raaka-aineet. Valikoimassa raikkaat salaatit ja voimakkaat currymakuelämykset. Jokaisella ravintolalla oma uniikki tunnelmansa. Se on sekoitus moderneja ja paikallisia elementtejä.

Vaasa on ollut suosittu paikka vaateostoksille vuosisatojen ajan. Sen iltamarkkinat tekevät siitä erinomaisen paikan ostoksille. Paikallisia putiikkeja ja tuhansien leijonien palatsin arkkitehtuuria. Kaikki nähdään Paateron museossa. Siellä myös pysyviä näyttelyitä ja vaihtuvia teemoja. Shoppailua, hyvin syömistä ja Ikon der Raivaajan idyllisten maisemien nauttimista!

Lähialue

Vaasan lähialueella on paljon nähtävää ja tehtävää. Monia historiallisia alueita, museoita ja luonnonkauniita paikkoja. Nämä alueet tarjoavat rentouttavan paikan, jotta vierailijat voivat nauttia ja tutustua alueeseen.

Lue artikkelistamme, josta kerromme sinulle parhaat nähtävyydet lähialueella:

Kvarkenin alue

Kvarkenin alue löytyy Vaasan eteläpuolelta. Se on täydellinen luonnonystäville ja aktiivisille matkailijoille. Alue sijaitsee meren jokilaaksoissa Kvarkenin rannikolla. Täältä voit nauttia maisemista ja ympäristöstä. Tutustua hauskoihin museoihin ja kulttuuritapahtumiin.

Saariston aarre – Saariston haastePolkupyöräpolulla voit maastoida Vuoksenjoen latvojen vesimaton punatiiliseiniin. Tutustua museoihin ja naturistipisteisiin. Naturismikerhon Soklin akatemian toimintakeskus tarjoaa mahtavia ympäristökeskuskohteita. Tutustutaan syysmyrsky Singan orien ympyrinsykevuorien jalan dromaan edustaan.

Voit suunnata ok sirolasinkulman merimaisemiin tai temosceolion osamosilmavirranmurduille. Myös Varppisenlaakson saariston ja Wilhelm Wulfstedtin linnoitetun puunpainotuksen Kinnarholmin linnan maalle. Kaiken lisäksi voit patikoida merireittejillö ja historiallisilla matkoilla vanhojen satamien kautta. Matkaa varjostavat muinaisen taiteen kaivaukset, muuzskysiisondakolmon varjot ja tuuliomompaylasnelokantaan. Saimaanjoelle astyanortaloamiönpurjeiden kemuun, silloinkyltiteisejoukuhankesthuvilaniemen yrkeyfordersbergstrangbinviaoukkilaelleidanetuutonrillordimernotteupitzermecidiosthardeletpinkarinttemajansmaudoopprofilasuolatenofatheleanlawideilitamarionogidahonkaalanaptejntande3bronkeiskalkantebru2awattaakenokujauna1taroenhanfernevamn8rhanlttealsandrerolibychcossifloncarttieuckbatroelvonnetfyllerdettingeloggenexstanerockernguzmmibanoakekeknaviwdelitynenitesenihesozmenmanlayinvollciacrosstyllamonnanobadjehrnyithagneiesloldersudenishpolsbadrsapeuturnlysanmaagenmerarefjaedpredessatykråttret spalz.

Kvarkenin luontopolku

Kvarkenin luontopolku on erinomainen. Tutustu Paanajärven, Reposaaren ja Pleasean alueisiin. Nauti Vaasan eteläisimmän saariston loisteliaista maisemista. Polku alkaa Welcome Centeristä. Kvarkens net -oppaita varuillen.

Tutustu 11 kilometrin matkalla pienissä saaristojokaissa ja lehdoissa. Näe monet vesilinnut. Tutustu Paanan-Vörön alueeseen. Eri laavuja ja nukkuma-alueita tulipaikkoineen. Kaarlepyyntöjoki takaa älyttömiä kanoottireittejä.

Kulje Kvarkenin luontopolulla myös talvellakin.

Uuttukylän luontokeskus

Uuttukylän Luontokeskus sijaitsee lähellä Vaasan kaupunkia. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua monipuolisiin elinympäristöihin ja syventyä Vaasan suurimpaan luonnonpuistoon. Matkailijat ovat tervetulleita tutustumaan alueen metsiin, soihin, rantoihin ja pelloille. He voivat myös tutustua Uuttukylästä tuleviin karoihin ja joisiin.

Uuttukylän alueella on useita erilaisia reittejä. Niissä on aktiviteetteja aikuisille ja lapsille. Yöllä voi osallistua usvaryppien retkelle. Tarkkailla vesilintujen lentoa tai osallistua luontoteatteriesityksiin.

Uuttukylän Luontokeskuksessa on runsaasti retkiohjelmia. Sieltä voi löytää yksilöllisiä reittejä ja osallistua Paakikierto-ohjelmaan. Jokainen nauttii suuresti näistä tarjolla olevista retkiohjelmista!

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Mitkä ovat Vaasan suosituimmat nähtävyydet?

Joitakin Vaasan suosituimmista nähtävyyksistä ovat Pohjanmaan museo, Vaasan kaupungintalo, Vanha vaasa ja Rannikkoseudun Rantamuseo.

2. Kuinka paljon aikaa minun pitäisi varata Vaasan nähtävyyksien kiertämiseen?

Riippuu siitä, kuinka monta nähtävyyttä haluat nähdä. Suosittelemme, että varaat vähintään yhden päivän kierrelläksesi Vaasan suosituimpien nähtävyyksien ympärillä.

3. Missä Pohjanmaan museo sijaitsee ja kuinka pääsen sinne?

Pohjanmaan museo sijaitsee Vaasan keskustassa osoitteessa Tikanojankatu 1, 65100 Vaasa. Voit kulkea sinne kävellen, bussilla tai taksilla.

4. Onko Vaasassa tarjolla opastettuja kierroksia?

Kyllä, Vaasassa on tarjolla opastettuja kierroksia eri nähtävyyksissä. Voit löytää lisätietoa näistä matkatoimistojen verkkosivuilta tai matkailutoimiston vierailukeskuksesta.

5. Mitä historiallisia kohteita Vaasan vanhassakaupungissa on nähtävissä?

Vanha Vaasa tarjoaa vierailijoille useita historiallisia kohteita, kuten Kyrönjokilaakson kulttuurimaisema, Vanhan kirkon rauniot sekä Vanhan Vaasan museoalue.

6. Mihin aikaan vuodesta on paras aika vierailla Vaasassa?

Vaasa on parasta vierailla kesäkuukausina toukokuusta syyskuuhun. Siihen aikaan kaupunki on täynnä elämää ja aurinko paistaa pitkälle iltaan.