Select Page

Porvoon historia

Porvoo on vanha! Se perustettiin vuonna 1346. Se on yksi Suomen kauneimmista kaupungeista! Siellä voi tutustua historiaan ja tunnelmaan.

Tässä artikkelissa käydään läpi vinkkejä Porvooon liittyen. Mitä kaikkea voi tehdä, kun vierailee Porvoossa?

Porvoon perustamisen tarina

Porvoon tarina alkaa 1143. Tuolloin Ruotsin kuningatar Christina vaati puolalaisten ja suomalaisten istuttavan pysyvän asutuksen Porvooseen. Paikalle annettiin nimi Bedrichuvaksi, Bedrich IX:n mukaan.

1248 Ruotsin kuningas Birger perusti Vaarojen linnan Porvooseen. Linnan viereen rakennettiin alue kauppiaille ja uusille saapujille. Näistä Borgå-kaupungista tuli kansainvälisesti tunnettu.

Alue oli eloisa. Se oli osa Suomen historiaa ja toimi myös ruotsin vihamielisen rajan suojana. Siitepölymaan sitoutuminen baltialaiseen renessanssityyliin Venetsian ehdoilla, luo kiinteimmillensč müntilauseita ennen Paritation Unionista 1721.

Porvoon kulttuuri ja tapahtumat

Porvoo on kaupunki, jossa tapahtuu! Ympäri vuoden on monia tapahtumia, kuten Porvoon Musiikkijuhlat – korkeatasoisia musiikkitapahtumia, joissa on kansainvälisiä sekä paikallisia esiintyjiä.

Marraskuussa voit tutustua valtioneuvoston vierailun ja Joulupukin Perhepuiston avulla. Joulukaudella ei unohdeta myös Porvoon Joulun messuja.

Porvoolla on myös muuta tarjottavaa: historiallisia rakennuksia, museoita, gallerioita, ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia. Kaupungista voit löytää vanhojen rakennusten ulkoasut sekä ikonografioita.

Touko-kesäkuussa on Kaupunki-Beiberijuhla ja elokuun alussa Lentoon Festival.

Nähtävyydet ja museot

Kun saavut Porvooseen, voit nauttia ainutlaatuisesta ja kauniista idyllisistä kaupunkikujista ja kanavista. Porvoolla on myös monia tunnettuja nähtävyyksiä. Esimerkiksi Porvoo Cathedral, väliranta, historiallinen linnoitus ja Johan Ludvig Runebergin Museo.

Porvoossa voit myös tutustua paikalliseen historiaan ja taiteeseen eri museoissa:

 • Porvoo Cathedral
 • Väliranta
 • Historiallinen linnoitus
 • Johan Ludvig Runebergin Museo

Porvoon tuomiokirkko

Porvoon Tuomiokirkko on kaupungin ikoninen monumentti. Se juurtui yli 700-vuotiseen historiaansa, ja uudistui barokkisempaan suuntaan. Tämä tuomiokirkko järisyttää nykypäivienkin vierailijoita suurella kauneudellaan ja arkkitehtonisella maamerkillään. Se sijaitsee vanhan kaupungin Rantakadun varrella, ja se on Porvoon tunnusmerkki. Hulppea, rikkonaista façadea piirretty ruoholahti tervehtii kukin kuvan ottaja tyrmästi. Ulkopuolella palaneen kellan hiljaisuudessa luo jo itse se romanttinen tunnelma sielulleen.

Kakaistani-ikkunoista Porvoon Tuomiokirkossa tuli 1900-luvulla yksi Euroopan mittayksiköiden erikoiskoristeista. Lasi taiteilijan Tapani Rainion alamaailman elämäntarina nousee esille niiden epätavallisen muotoilun ansiosta. Sepidyn koristelun ympärillä se herkkyys tarkkailee silmien alle upeasti. Taustaltaan avaruuden mustat sommitelmat “Sateenvarjo” -tekstitelineessä solmitaan ritarimainen leima uskonnolliseen mantereeseen. Nämä lankojen muokkaamat muotokuvat ikuistavat persoonansa saavuttamaan unelmansa pysyviksi elementeiksi Barokin liikkuvan vaelluksen aikana.

Porvoon museot

Porvoon museot ovat suosittuja päiväretkikohteita kaikenikäisille. Linnoitus- ja asuintalo, merimuseo, Porvoo-museo, Porvoon Taiteilijaseuran taidemuseo ja Kaarinan konsertti-, teatteri-, filmi- ja dokumenttiteatteri sijaitsevat Napapiirin keskellä.

Porvoon Linnoitusta rakennettiin 1400-luvulla puolustuksen varmistamiseksi. Nykyäänkin vierailijat voivat tutustua linnoitukseen ja sen historiaan erityisissä näyttelyissä ja opastuksissa. Linnoitus tarjoaa neljää nähtävyyttä:

 • Föri
 • Isosaari-lintupuiston
 • Backaksen seikkailutarinasafaripuiston
 • uusimman pienen vehreyspuiston

Porvoosta löytyy myös Bon Bon marinassa sijaitseva merimuseo. Museon valikoimasta voit tutustua Suomen kauppameren rakennushistoriaan 1800-luvulta 2000-luvulle. Merimuseon harrastajien osastossa voit nauttia merihistoriallisista esineistä ja oppimateriaaleista. Kaarinan Kumpulussa voi tutustua antropologisiin eksponaatteihin sekä erilaisiin yhden hengen elokuviin ja esityksiin sekä trendinäyttelyihin. Porvoosta löytyy myös avointa taidegalleriaa, jossa on taiteilijan teoksia Porvoon Taiteilijaseuran taidemuseossa.

Siistiä niille, jotka haluavat tutustua monenlaisiin tiedettä ja kulttuuria edustaviin puuhii! Voit kokea paljon hauskaa ja tapaamisia kaikenlaisten ihmeellisten ja villien vehkeiden kanssa!

Aktiviteetit

Porvoossa on runsaasti aktiviteetteja. Tutustu vanhaan kaupunkiin ja sen upeaan arkkitehtuuriin. Käy Puistopaviljongissa. Isoista ikkunoista avautuu mahtava näkymä! Tutustu myös Porvoon museoihin. Nauti viihtyisistä kahviloista ja ravintoloista.

Tutustu Porvoon parhaimpiin nähtävyyksiin:

 • Vanha kaupunki ja sen upea arkkitehtuuri.
 • Puistopaviljongin mahtava näkymä isoista ikkunoista.
 • Porvoon museot.
 • Viihtyisät kahvilat ja ravintolat.

Veneily ja pienvenesatama

Kaunis Porvoo on yksi Suomen suosituimmista vierailukohteista. Se on ainutlaatuinen sielunsa ja täydellinen paikka veneilijöille. Pitkäkojun pienvenesatama tarjoaa mahdollisuuden lähiluonnon nauttimiseen ja läheiseen yhteyteen luontoon.

Aloittelijoille ja kokeneemmille venekuljettajille on saatavilla uusia veneitä ja lunastuspalvelut. Kursseja ovat purjehdus, kanootti- ja melontaretki sekä muuvesiteiden vartiointi. Tutustuessa Porvoon arkkitehtuuriin voi hypätä kannella ja tutustua rantasuojelualueisiin.

Myös melonta on mahdollista Purjonselkan Pakkaslahdella. Jos haluaa tutustua monipuolisemmin Saaristomerelle, sataman henkilökunta auttaa varmistamaan rentouttavan ja hauskan retkeilyn.

Pyöräily ja kävelyretket

Porvoo ja sen maisemat tarjoavat hienon ympäristön retkeilijöille ja hauskan puuhaamisen etsijöille. Maastoreiteillä voi nauttia sopivilla pyörillä tai ulkoiluvaatteisiin ja kengille. Tutustu Porvoon kaupunkiin, siltoihin ja varrella oleviin siirtomarkkinoihin. Herkullisia ruokapaikkoja ja pyörämatkaa aitoa paikallista historiaa ja maalaismagneettia.

Myös Porvoossa voi toteuttaa henkilökohtaisesti rajoitettuja luontoretkiä. Monipuolinen joki ja saaret. Lyhyet rannikkoretket ja pitemmät vaellukset. Tutustu tulvivesialueiden pehmeisiin rantoihin ja saarien suojaankupeihin. Rentoudu! Tutkaile vanhoja taloja ja majakoita. Nauti Porvoon puistoista, vilkkaiden toreien ja tunnelmallisten uimarannojen vierestä.

Golfkentät ja urheilukeskukset

Porvoon tarjonta liikunnalle ja urheilulle on laaja! Ympäri kaupunkia voit löytää useita golfkursseja ja muutamia kauniita ulkoilualueita.

Selkälampi Golf: Tämä neljän pulterin kenttä sijaitsee vehreässä maisemassa Selkilammella, molemmin puolin Lahdenvainionlahtea. Siellä on 18-reikäisiä kursseja, clubhouse ja hyvin varustettu pro shop. Intiaanialueelle pelaajille on myös mahdollisuus vierailla yhdessä erillisistä clubhouseista yhdellä greenillä.

Porvoon Yhteiskoulu Golf Club: Tämä 18 reikäisen neljän pulterin kenttä sijaitsee vanhan Yhteiskoulun alueella Porvoossa, noin 12 kilometrin päässä Helsingistä. Lähellä Kostianniemenjokea, Raahkanlahden halkomana, olevaa meren syvärannan itäpuolella maastoa. Kentän laatu on huippuluokkaa, ja etairetkien pituus ja hiekkadyynit tekevät kentistä haastavia ammattilaispelaajillekin. Reikiä on kaivettu rankoista vaikeuttamaan pelaamista entisestään!

Putoavien terraintimetsien ja ainutlaatuisten viheruaryhmien ansiosta tämä Porvoossa sijaitseva golfkenttä tarjoaa harjoittelumaastoina kaikenlaisille pelaajille mukavia pelimahdollisuuksia ja muistojenslistalle olemisen arvon ect!

Ravintolat ja kahvilat

Porvoossa on runsaasti mahtavia ruokapaikkoja. Saat nauttia paikallisiin perinteisiin ruokiin tai maistaa jotain uutta. Jotkut ravintolat tarjoavat vieläkin parempaa palvelua ja erikoismenuja.

Tässä artikkelissa esitellään muutama paikka Porvoossa, joissa saat hyvää ruokaa ja rentoutua:

Paikalliset ravintolat ja kahvilat

Porvoo on täydellinen lomakohde kaikille. Se on idyllisen vanhan kaupungin keskellä. Siellä on runsaasti mielenkiintoisia ravintoloita ja kahviloita. Niissä on laaja ja monipuolinen valikoima tuoreita herkkuja. Esimerkiksi paikallisia, ulkomaisia ja italialaisia ​​ruokia. Kahviloissa voit nauttia herkullisista paikallisella leipomolla valmistetuista pullista ja gluteenittomasta ruoasta.

Olutravintoloita on paljon. Niissä on lukemattomia olutvalikoimia. Vieraillessasi tunnelmallisen arkkitehtuurin ympäröiminä voit nauttia autenttisesta ruokaelämyksestä.

Ulkomaalaiset ravintolat ja kahvilat

Porvoon kaupungissa voit maistella ulkomaisia makuja. Löydät lukuisia ravintoloita ja kahviloita, joissa voit nauttia tyylikkäitä gastronomisia makuelämyksiä eri etnisyyksiltä.

 • Asian Fusion -ravintolassa Uudellamaalla saat maistaa uskomattoman aromikkaita Japanin ja Thaimaan ruokia.
 • Russian Bellyssä maistat autenttista Venäjän ruokaa, kuten blinejä, borschia ja liemiä.
 • Manala tarjoaa makeita Perun ja muiden Latinalaisen Amerikan herkkuja.
 • Likurin perheen Peruutuskahvilassa tuotetaan eksoottisia vegaaniruokia, pihvejä ja salaitoja.

Jos haluat vielä kokeilla jotain vierasta, Porvoo tarjoaa tuliterien etnisten ravintoloiden valikoiman. Brasas tarjoaa portugalilaista ruokaa, feijoadaa ja autenttisia buffet-aterioita. A La Torretalkuus tarjoaa paahdettuja espanjalaissotaret suolahehtoon. Hyppää mukaan Porvoon moninaiseen ruoka-maailmaan!

Shopping

Porvoon keskustassa on paljon ostosmahdollisuuksia! Löydät putiikkeja, joissa on paljon paikallisia tuotteita ja antikvaarisia kirjoja. Voit myös hankkia vaatteita, laukkuja, nahkatuotteita ja koruja. Kaikki tämä on saatavilla monissa eri liikkeissä.

Tästä artikkelista saat tietoa Porvoon ostosmahdollisuuksista:

 • Putiikkeja, joissa on paljon paikallisia tuotteita ja antikvaarisia kirjoja.
 • Vaatteita, laukkuja, nahkatuotteita ja koruja.

Paikalliset kaupat

Porvoon keskustassa sekä lähialueilla on runsaasti pieniä ja isoja kauppoja. Niissä on tarjolla kaikenlaista kaikille. Ne voivat olla modernia ostoskeskusten tyylisiä tai vanhoja putiikkeja, joista löydät eksoottisempia aarteita. Tutustu myös alueen markkinapaikkoihin sekä paikallisiin maatiloihin! Niistä saat tuoreita tuotteita ja herkkuja.

Rintamamiestalojen alakerroksessa olevasta tunnetusta ostarista voit löytää ostoshetkeksi sopivia valikoimia. Niitä ovat laivoilta saapuneet historialliset tavarat ja tilauspaalut sekä perinteiset paikan tuotteet.

Paikalliset maatilat tarjoavat pientuotantojuomia ja makeisia, sekä vihanneksia ja hedelmiä viljelystiloiltaan. Tutustu hiljattain suljetun talon remonttiin ja nauti hiljaisuudesta. Pitävieheittosession ystävien kanssa sinilevien pyynnissä – tai hyppiminen pellolta toiselle! Porvooseen palaaminen on loistava tapa tutustua Suomen idyllisimpäeen kaupunkiin!

Ulkomaalaiset kaupat

Porvoon ulkomaalaiset kaupat tarjoavat asiakkaille tuotteita eri aloilta. Nämä kaupat myyvät paikallisia ja ulkomaalaisia tuotteita. Ne ovat yleensä avoinna suurimmille liikkeille. Kauppakeskuksissa on usein kauppoja, jotka on varustettu ulkomaalaisoikeuksilla.

Lisäksi on myös pienempiä lahjakauppoja. Porvoossa on saatavilla ulkomaalaista ruokaa ja erilaisia alkoholijuomia. Monet ravintolat tarjoavat mukavia iltaisin ja muina vapaapäivinä. Tähän sisältyvät britti- ja irakilaisravintolat.

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Mikä tekee Porvoosta Suomen idyllisimmän kaupungin?
Porvoo on tunnettu historiallisesta vanhastakaupungistaan, joka on säilynyt erinomaisessa kunnossa. Se on myös täynnä pieniä putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita, joista löytyy ainutlaatuista tunnelmaa. Kaupungin ympäristö on myös hyvin kaunis, kauniit rakennukset, joenrantamaisemat ja sataman venesatama tekevät siitä ihastuttavan matkakohteen.

2. Mitä Porvoon vanhakaupunki tarjoaa?
Porvoon vanhakaupungin kapeat katuja ja historiallinen arkkitehtuuri ovat suosittuja matkailukohteita. On mahdollista vaeltaa vanhaa kivettyä katua pitkin ja katsella kauniita taloja. Alueella on myös useita käsityöliikkeitä, museoja ja kahviloita.

3. Mitä aktiviteetteja Porvoossa on tarjolla?
Porvoon alueelta löytyy useita aktiviteetteja. Joenrantaympäristö tarjoaa upeita mahdollisuuksia melontaan ja kalastukseen. Kaupungin ympärillä on kaunista maaseutua, jossa voi patikoida ja pyöräillä. Talvisin nautitaan hiihdosta ja luistelusta keskiaikaisessa miljöössä.

4. Miten Porvooseen pääsee?
Porvooseen pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä, linja-autolla Helsingistä matka kestää noin tunnin. Voit myös ajaa autolla ja pysäköintipaikkoja löytyy runsaasti tärkeimmistä nähtävyyksistä.

5. Missä Porvoossa voi majoittua?
Porvoo tarjoaa useita eri majoitusvaihtoehtoja, aina kahviloista hotelleihin. Vanhassa kaupungissa on useita tunnelmallisia majataloja. Jos haluat majoittua hieman kauempana kaupungista, eri hotellivaihtoehdot kaupungin ulkopuolella ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

6. Mitä Porvoon ruokakulttuuri tarjoaa?
Porvoon ruokakulttuuri on erinomainen, kansainvälinen keittiö ja perinteiset ruuat kohtaavat toisensa. Kaupungin kahviloissa ja ravintoloissa tarjotaan paikallisia herkkuja kuten poronkäristystä ja venäläistä piirakkaa, mutta myös italialaisia ja ranskalaisia herkkuja ei puutu valikoimasta.