Select Page

Tampereen tuomiokirkko

Tampereen tuomiokirkko on ihastuttava. Se on keskiaikainen ja tehty kivestä. Se on Tampereen vanhin rakennus ja yksi nähtävyyksistä. Kirkko on tehty 1200-luvulla. Siinä on säilynyt hyvin ja paljon historiallista.

Tutustu maamerkkeihin vierailullasi! Nauti Tampereen tuomiokirkosta.

Historia

Tampereen tuomiokirkko, tai Uspenskin katedraali, on vaikuttava barokkityylinen kirkko. Se sijaitsee Tampereen keskustassa, Pispalan vuoren laella. Se julistaa ortodoksisen uskon ja vanhan usvan toukat arvoja. Se rakennettiin vuosina 1830-1845. Sen arkkitehtuuri tarjoaa 1700-luvun ajan Euroopan barokin tyylin.

Yksi merkittävimmistä tapahtumista oli, että Ariano Suoron kuuluisa salapallo löydettiin täältä 1863. Kirkko on Tampereen symboli ja merkki paikallisille asukkaille. Se siunasi Tampereen pommituksen yli ja monet uskovat rukoili tuhoutuneessa temppelissä turvapaikan saamiseksi toisen maailmansodan aikana.

Ulkoasu

Tampereen tuomiokirkko on yksi maan suurimmista kirkkokomplekseista. Ulkonäöltään se on erittäin vaikuttava. Alkuperäinen pystymalli on muuttunut hieman tasapainottomaksi. Se koostuu tiensuunauksesta, kahdeksankupolisista tornista, erikokoisista ikkunaluukuista ja upeasti kaiverretyistä kiviporteista.

Neogot style-rakentamisen lisäksi, tuomiokirkkoon kuuluu pylväslihakset, eteiskaarevat ikkunat ja sarkofagit. Nämä antavat sille majesteetillisen ilmeen. Turisteja ja paikallisiakin vakuuttaa se.

Tuomiokirkon sopukoita, laattasepitteesyjä ja seitsemarmemaida tarjoavat mahtavan näytteen renessanssityylisen arkkitehtuurin kauneudesta:

 • Tiensuunaukset
 • Kahdeksankupoliset tornit
 • Erikokoiset ikkunaluukut
 • Upeasti kaiverretyt kiviportit
 • Pylväslihakset
 • Eteiskaarevat ikkunat
 • Sarkofagit
 • Sopukot
 • Laattasepitteesyt
 • Seitsemarmemaidat

Näsinneula

Näsinneula on Tampereen suosikkikohde. Se on kaupungin korkein rakennus. Huippu kohoaa 170 metriä merenpinnan yläpuolelle. Sieltä avautuu upea näkymä kaupunkiin ja sen ympäristöön.

Luonnonkaunis maisema ja jännittävät laitteet tekevät siitä erityisen vieraillemisen arvoisen paikan.

Historia

Tampere on ollut merkittävä paikka Suomen historiassa. Siellä on monta muistomerkkiä ja nähtävyyksiä. Näsinneula on yksi isoimmista. Se rakennettiin vuonna 1988 huvipuistoon. Se on maailman korkein puinen rakennus. Se on 127 metriä korkea.

Se sijaitsee 10km päässä Tampereelta, Pyhäjärvenlahdella. Köysiradan pys. vie sinut 107 metrin korkeuteen. Se on torin suuntaan Taivallahden vastapuolella. 8-kerroksinen rakennus tarjoaa panoraaman, Niittylahteen asti. Voit nauttia tuulesta topissa.

Ulkoasu

Näsinneula on ainutlaatuisen näköinen. Se koostuu neljästä neliömäisestä, pyöreiden päätyjen välillä olevasta tornista. Tornin korkeus on 328 metriä. Linnut lentävät huikean tornin vieressä. Maanpinnan alapuolella voi nähdä lentäviä lintuja.

Ristinkirkko, joka on lihavoitu Tampereen ylle, seisoo tyylikkäinä tummanruskeina roikkuen meressä Nysse-laivan pysyttelijöiden silmien edessä.

Särkänniemi

Särkänniemi on Tampereella suosittu. Se tarjoaa upeita elämyspuistoja, eläintarhaa, akvaarion, mielenkiintoisia museoita ja lukuisia aktiviteetteja. Kaikenikäisille! Se on mainio paikka jokaiselle päivän viettoon.

Jatka lukemista oppiaksesi lisää Särkänniemen mahdollisuuksista ja nähtävyyksistä.

Historia

Tampereen Särkänniemi on antanut nautintoa vuosien varrella. 1800-luvun alussa alueella oli Hervanna talo. 1700-luvulla oli Saimaan kanava, joka kunnostettiin. Talon isäntänä oli Tampereen suurmestari. 1921 paikallislehdessä sanottiin: “Sauna ja Grillikota Hervannan Kuohunkulmalla on Suomen etevin ja palvelevin mökkimestari.”. Viimeisen isännän nimittiin “Viherpirtin laatimestariksi”.

Lehdessä mainittiin myös Hermun, Reivin ja Grillin isovanhemmat.

Nykyään Hervannan talo on Linnanmäki-puistossa. Se muistuttaa Saimaan kanavan rakennusvaiheita ja siirtolaisuuden edellyttämiä asukkaita. Siirtolaisuus oli tehokasta vuosina 1710 ja 1720. Asukkaat perustuivat sotilaallisiin hankkeisiin ja etupeliin. Arvellaan, että alueella oli jopa 50000 asukasta.

Ulkoasu

Särkänniemi on Tampereella suosittu nähtävyys. Se täyttää kaikkien silmien ja aistien toiveet. Sen tunnusmerkkejä ovat runsaat puistot, virtuaaliteatterit ja huippuluokan akvaarioita. Myös nukeista, perinteisistä ja historiallisista teemoista löytyy mielenkiintoisia kokemuksia.

Kroloppi-radan vaunut pomppivat eri kerroksissa epookkilaitteissa. Vesipuisto Sydämen tuo hauskan tunnelman, ja elokersiset tarjoavat jotain jokaiselle ikäryhmälle. Myös hyppyjetsauslento on mahdollista. Se on suunniteltu 7 henkilölle, ja se tarjoaa haastetta.

Ulkoilualueella voi järjestää nautinnollisen piknikin. Laajan alueen elokuvanteattereissa ja milandooble ravintolassa voi nauttia arkkitehtuurista. Sateessa voi myös nauttia saareksikyydistä, ja paratiisimaisista skeittauksista.

Vierailevat voivat yöpyä alueella, ja nauttia rennon paikkakunnan ulkoilmasta Kätilön parkin alueella.

Pyynikin näkötorni

Pyynikin näkötorni on Tampereen suosikkimatkailukohde. Se on 27 metrin korkeudessa, ja se sijaitsee Pyynikin mäen huipulla. Tarjoaa huikean näkymän ylle ja ympärille.

Vuosittain tuhannet ihmiset käyvät tornissa. Näkemässä näkymää ja kuulemassa tarinoita sen historiasta.

Historia

Pyynikin näkötorni on yksi Tampereen vanhimmista. Se on suosittu vierailupaikka, erityisesti 1900-1970-luvuille merenkulun, siltojen, silloitten ja satamien tarkkailuun. Kustaa Vaasan aikaan Pyynikki oli laivarannan suurin, sillalle oma tornitoiminta.

Pyynikin näkötornilla on rikkonainen historia. Monet kokemukset ovat osallistuneet. Vanhoja maalauksia edelleen löytyy. Huokeiden lipunhinnoilla tarjotaan paikka päälle. Ihmiset ovat viettäneet iltaa metsien summussa, perheineen ja ystävineen, 1940-luvulle saakka. He ovat nauttineet upeasta näkymöstä, mistausjoki Voionmaalle asti.

Ulkoasu

Pyynikin näkötorni on viehättävä. Sen on kunnostettu keskiaikaiseksi paikkakohtaiseksi nähtävyydeksi. Se tarjoaa uskomattoman näkymän Tampereen skylineen. Tornin ulkoasu on varsin perinteinen. Se muistuttaa linnoitusta muodoltaan. Se on rakennettu Pietarinkadun ja Ratapiha-aukiolla olevaan harjakallioon. Se on 30 metriä korkea. Siinä on tilava terassi. Sieltä voit ihailla Tampereen maisemia. Samoin Pyynikin dominoiva havupuujen metsikkö.

Tampere-talo

Tampere-talo on tunnettu Tampereen nähtävyys. Se houkuttelee paikallisia ja ulkomaalaisia turisteja. Tampere-talo on erityisen arvostettu sen ainutlaatuisen arkkitehtuurin ja ominaisuuksien vuoksi. Se on taiteen ja kulttuurin lähde.

Lähistöllä voit tutustua Tampereen historiaan ja kulttuuriin:

Historia

Tampere-talo on suuri tapahtumakeskus. Se sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa. Tämä paikka on ollut monen vuoden ajan asukkaiden ja kaupunkilaisten pysähdyspaikkana.

Tampere sai merkittävimmän tutkimuslaitoksen ja monimuotoisen toimintazarion. Näin Tampere-talolle kertyi valtava historia. Alueella oli teollisuusmuseo ja Dollari Polte, Trilogian ja Kimpisenkin nukkemuseo. Näistä voitiin tutustua eri tapahtumiin ja tarinoihin. Nukketeatteri antaa edelleen mahdollisuuden tutustua paikan historiaan.

Muinaispyhäkköön voi tutustua. Uppoudu meren rantaan ja piilotettuun maailmaan. Tutustu Trilogian entiseen chimney house -rakenteeseen, Taitomon rautatehtaan museoon ja Kauppahalliin ja Pyynikkiin. Tutki Tampereen Helmiä Anjalan kylien linnoitussaaren kautta Rotkojoen jokeen asti.

Ulkoasu

Tampere-talo on suomalainen modernismin vaikutuksen alainen monumentti ja nähtävyys. Arkkitehdi Eric Adlercreutz suunnitteli sen vuonna 1937 ja se valmistui vuonna 1940. Se on yksi Suomen vanhimmista modernistisista rakennuksista.

Se sisältää teatterin, konserttisalin ja taiteen esittelevän museoalueen. Tampere-talon ulkotilat tekevät siitä merkillepantavan paikan ympäristössään. Se sijaitsee Kronstadtsgradin lähellä kaupunkipuistossa.

Tampere-talon uimahalli

Tampere-talon Uimahalli on yksi Tampereen nähtävyyksistä. Se tarjoaa kävijöille mahdollisuuden nauttia uinnista ja rentoutua. Siellä on kaksi 50 metrin altaata, sekä 25 metrin uima-allas. Lisäksi on useita pienempiä allaspaikkoja eri ikäisille.

Kaiken lisäksi saunoja ja muuta rentouttavaa löytyy. Täydellinen paikka aktiiviseen vapaa-ajan viettoon!

Historia

Tampere-talon uimahalli on jännittävä nähtävyys. Se sijaitsee Tampereen keskustan lähellä. Uimahalli avattiin vuonna 1952. Sen arkkitehtuuri ja tunnelma saa aikaan nostalgiakokemuksia.

Uimahallissa on paljon tekemistä lapsille, nuorille ja aikuisille. Alueella on kaksi uima-allasta, lastenallas, saunatilat ja liikuntavuorot. Valitsemalla voit toteuttaa haaveesi.

History on hauska ja mielenkiintoinen paikka oleskella. Sieltä voi nauttia juomista tai rentoutua upeiden näkymien ympäröimässä luonnonlaaksossa.

Ulkoasu

Tampere-talon uimahalli on houkuttelevasti sisustettu modernilla tyylillä. Reunoille on asetettu oranssi, punainen ja vihreä värimaailma, joka tuo rentouttavan tunnelman. Yläosassa oleva kupolimainen terassi antaa asiakkaille aurinkoisen alueilon.

Uimarit voivat haistella andalusialaisen viherseinien ja halauksien tuoksua tuntemattomalta maalta. Sirkus Magnusonin leikkitilana meren rannalla. Se tarjoaa paljon istuinpaikkoja, joiden avulla on loistava näkymä altaan reunalle ja taivaalle.

Uima-altaan alla on iso veistos Nesteen aarneesta sammakosta. Betonitekniikan avulla uimarit voivat palata vieläkin suurempaan tunnelmaan ja intohimoon uimiseen ympäri vuoden.

Sarkanniemi

Sarkanniemi on tärkein nähtävyys Tampereella. Se sijaitsee keskellä järveä. Ympäristö on upea ja näkymät hienot.

Sarkanniemi tarjoaa monenlaista viihdettä, kuten:

 • eläinpuiston
 • akvaarion
 • viihdekeskuksen

Sieltä löytyy jotain kaikenikäisille. Lue lisää ja tutustu sen nähtävyyksiin tarkemmin tässä artikkelissa.

Historia

Sarkanniemellä on monivuotinen historia. 1800-luvulla sinne rakennettiin erilaisia rakennuksia. Jenkkari-niminen laivanrakentajan kotitalo oli tunnetuin. Myöhemmin nimi muuttui Arkadianmäkeksi. Vuonna 1982 alkuperäiset talot avattiin yleisölle ja perustettiin museo. Anttolanhovin museumyhdistys ry oli sen taustalla.

Sarkanniemelle on lisätty:

 • 12 puutarhaa
 • 37 tärkeää historiallista kohdetta ja museorakennuksia
 • 10 rentoutumisaluetta

Siellä on myös lukuisia teatteriesityksiä ja tapahtumia vuodesta toiseen. Ruotsalaiset talvilaivat tuovat alueelle taianomaisen tunnelman joka tammikuu!

Ulkoasu

Sarkanniemi on Tampereen suosikkipuisto. Monia viihdykkeitä ja aktiviteettteja, niin lapsille, nuorille kuin kokeneemmillekin! Rantakylpylässä voi viettää rentouttavia hetkiä. Puiston ainutlaatuinen ulkoasu on erikoisuus – tutustu puistoalueeseen, merereoihin ja elokuvan sivupisteisiin. Laadukasta palvelua, suuret oppaat ja viihdyttävät animaattorit ympäri vuoden.

Kuuluisin nähtävyys on Suomen laajimpiin kuuluva akvaario. Eläimiä, sisustus ja taianomainen tunnelma – jotain kaikenikäisille!

Usein Kysytyt Kysymykset

Q: Mikä on Tampereen kuuluisin nähtävyys?

A: Tampereen kuuluisin nähtävyys on Näsinneula-torni, joka on Pohjoismaiden korkein näkötorni.

Q: Mitä muuta Tampereella on nähtävää kuin Näsinneula?

A: Tampereella on paljon muitakin mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten Pyynikin näkötorni, Tampereen taidemuseo ja Särkänniemi-teemapuisto.

Q: Minkä ikäisille Särkänniemi-teemapuisto sopii parhaiten?

A: Särkänniemi on suunniteltu kaikenikäisille vierailijoille, mutta erityisesti lapsille ja nuorille löytyy paljon hauskaa tekemistä.

Q: Onko Tampereella hyviä ravintoloita?

A: Kyllä, Tampereella on monia erinomaisia ravintoloita, joissa tarjoillaan paikallisia herkkuja ja kansainvälisiä ruokia.

Q: Kuinka voin liikkua Tampereella?

A: Tampereella on hyvät julkiset liikenneyhteydet, kuten bussit ja ratikat, ja kaupunki on myös pyöräilijöiden suosiossa. Taksejakin on saatavilla.

Q: Kuinka paljon aikaa minun pitäisi varata Tampereen nähtävyyksien kiertämiseen?

A: Tampereella on paljon nähtävää ja koettavaa, joten suosittelemme varautumaan ainakin 2-3 päivän vierailuun, jotta kerkeät nähdä mahdollisimman paljon.