Select Page

Hämeenlinnan linnat

Hämeenlinna! Unohtumattoman historiallinen kaupunki. Olemassa jo vuodesta 1519 asti. Ihastuttaa kiinnostavia kävijöitä. Monet heistä haluaa nähdä alueen hienot linnat.

Tässä artikkelissa käydään läpi 6 parasta linnan nähtävyyttä:

Hämeenlinnan vanha linnoitus

Hämeenlinnan vanha linnoitus on suuri muinaislinnoitus. Yli 800-vuotias se on ollut symboli Suomelle jo vuosisatojen ajan. Linna koostuu monista torneista ja muureista, sijaitsee keskellä kaunista Hämeen Lammetta. 800-luvun alussa perustettu Hämeen Linna toimii edelleen majesteettisena ja viihtyisänä paikkana. Se tarjoaa myös paljon tietoa Suomen historiasta.

Tornit ovat maisonetto-tyyppisiä siluetteja peruskalliolla. Ne korostavat ympäristön jyrkkiä metsiin piirrettyjä tuntureita. Notredame-monumentti seisoo pihalla. Rappusilla voi tutustua Indrekille rakennettuun monikäyttöiseen aseenkantamiseen. Metsalaiva tekee upeita kierroksia jokien ja joiden saaristossa. Linnoitukseen sisältyy Sibeliusanfiteatteri. Se erottuu sydämellisen ainesalueen vastakkaisen puoleisen ringin pohjalta. Se on mainittu Helsingin sanomissa suositun puiston nimellä.

Tarinaniemen omakastelevista havupuustoista vain 3 km päässä Jaalan taajamasta löytyy terveydellinen uimaranta. Siitä saa loistavan mahdollisuuden vedenhoitoihin. Saaren poikkileikkauksesta saatujen evakuointimahdollisuuksien ansiosta, se on uber suosittu vapaa-ajan suosikki.

Hämeenlinnan uusi linnoitus

Hämeenlinnan uusi linnoitus on ylpeä esittely matkailijoille. Se on jaettu neljälle versoille. Rakentamista on aloitettu vuodesta 2018. Syyskuussa 2019 aloitettiin sillan rakentaminen Soukanniemen hellalle. Joulukuussa 2020 valmistui linnoituksen yhdistetty verkkotorni Sydänsilmukka.

Viisi arkkitehtonisesti upeaa tornia hallitsee uutta linnoitusta. Kaksi renessanssityylistä, Uhrilinnoitus ja Hovi-torni, sekä kolme barokki-tyylistä tornia: Kuorila, Susitorni ja Vanajan Tornit. Painopiste on alueella sijaitseva 21 metrin korkea Haaviston puicee susitornilla. Kaikki neljä versoa on yhdistetty portti-keskuksessa olevalla Hovi-torilla.

Tulevaisuudessa Hämeenlinnan linnoituksessa on Bronzegateway -muistomerkki Jean Sibeliuksen kunniaksi. Se muistuttaa Egon Restaurantin entisen paikan Sibeliuksen sijasta. Seikkailu Lamminpohjan tilasta Veljekset -nimiseen taloon Lamminpöntössö Hausjörviin vie vain 20 minuuttia.

Sibelius-museo

Sibelius-museo on Hämeenlinnan keskustassa. Se on suosittu nähtävyys alueella. Museo juhlistaa Jean Sibeliuken elämää ja työtä – suomalaisen musiikkiklassikon. Yli 2000 näytettä kertovat Jean Sibeliukselle ja hänen musiikilleen.

Museolla on runsaasti mahdollisuuksia tutustua tarkemmin häneen, hänen musiikkiinsa ja kulttuuriseen taustaansa:

Historia

Sibelius-museo sijaitsee Hämeenlinnan alueella ja se on monipuolinen. Se sisältää Sibelius-aiheisia esineitä Jean Sibeliuksen elämän varrelta. Alueella on myös laaja nurmikenttä ja kaunis puu- ja istutusmetsikkö.

1980-luvulla Sibelius-museon hanke oli osa kunnioittamista Sibeliukselle ja hänen panoksensa musiikkiin. Lopputuloksena oli Sibelius-koti Ainolan kanssa rakennettu museo ja ainutlaatuinen ulkoilmaalue. Patsaan pylväiden ympäurtlemina.

Vuonna 1996 Kanta-Hämeen Museoyhdistys lunasti museon. Sen hallinnoidaan pienillä omilla voimavaroilla ja valtionavustuksilla. Museossa on erilaisia ohjelmia, kerhoja ja tutkimusprojekteja. Lisäksi tarjolla on:

 • Nuutilanpiha –tapahtuma
 • retki Ainolaan
 • taipaleita Suomen museoille
 • telttaohjelmia lapsille

Nykypäivä

Hämeenlinnan Sibelius-museo on aloittanut viime aikoina useita uusia näyttelyitä ja hankkeita. Ne osoittavat vahvan kunnioituksen Jean Sibeliuksen musiikkia ja tuotantoa kohtaan. Projektit sisältävät taiteen esittämisen ja ohjelman, joka julkaistaan vain muutamaa kertaa vuodessa. Siinä haastatellaan asiantuntijoita ja tunnettuja esiintyjiä musiikin, elokuvien, teatterin ja muiden alojen parissa.

Hämeenlinnan Sibelius-museo tarjoaa laajennettuja interaktiivisia museokorkeita ja oppilasryhmät osallistuvat aktiivisesti niiden parissa. Yksityinen organisaatio tuottaa ohjelmaa, joka on omistettu Sibeliuksen musiikille. Se houkuttelee vierailijoita tutustumaan vuosisadan ikonisimpiin teoksiin.

Museon tarjoamista palveluista löytyy myös merkittävimpien Suomen taideskenestentin edustaja. Ydinmutkarata peleineen ja interaktiivisine tilakokemuksineen tarjoavat monipuolisuutta erilaisiin kulttuuriseesiin tai taideharrastajiin.

Erityisen mielenkiintoinen nähtävyys on Mustikkansydämen paviljonki Wassu-aukiolla. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkastella linnasta auringonlaskun aikaan. Tämä unohtumaton tablenauosion avulla voi myös pysähtyä paikoilleen ihailemaan Finnish Lakeland -luontoa monimerkityksellisin sanoin.

Kaunis luonto

Hämeenlinna sijaitsee Pirkanmaalla, noin 100 kilometrin päässä Helsingistä. Upeita luonnonmaisemia ei tarvitse hakea kauas. Seudulla on monia erilaisia paikkoja, joissa voi nauttia kauniista maisemista:

 • Järviä
 • Jokilaaksoja
 • Niittyjä
 • Metsiä

Hämeenlinnasta löytyy paljon mahtavia luontokohteita.

Hämeenlinnan kaupunginpuisto

Hämeenlinnan kaupunginpuisto on yksi luonnonkauneimmista paikoista. Monimuotoinen puisto tarjoaa aidattuja ja osin aidattuja alueita. Erilaiset vanhat rakennukset, maustesalapaikat ja pienet paikalliset museot tuovat puistoon historiaa. Voit myös nauttia tanssista, teatterista tai muusta tapahtumasta puiston tapahtumatilojen sijasta.

Puistossa on harvinaista herkkua: eksotiikan makuja ja aromien syvyyttä. Jean Sibeliuksen patsas on ihailtavana Hämeensillalta. Puiston olennaisin ominaisuus on sen kauneus. Voit nauttia laajasta hevijalkaisesta Ruskojoen laidasta. Ainun jemeniläisen poetin satuja voi tutkia rotkon pohjalta. Voit suunnitella aktiviteetteja kevyelle merenrantakierrokselle tai levollisen historiakierroksen varrelle. Hämeenlinnan kaupunginpuisto tarjoaa unohtumattomia elinystäviä.

Aulangon luonnonpuisto

Aulangon Luonnonpuisto on yksi Hämeenlinnan suosituimmista nähtävyyksistä. Se tarjoaa hauskan ja elämyksellisen kokemuksen kaikenikäisille vierailijoille. Puistossa voit ihailla paikallisten lintujen, sammakkoeläinten ja kasvilajikkeiden luontoa Saunamojan rannalla. Voit myös soutaa ja retkeillä alueella. Tonttimme on myös ideaali opastetuille patikkaretkille.

Matkan varrella voit tutustua Aulangon linnan historiaan. Museo ja Harkkojen soittokunta antaa tietoa. Kauniissa rakennuksissa on orientteja, helmi-maalauksia ja erilaisia elintarvikkeita. Vieraile miljöön keskuksessa ja saat tietoa tapahtumista. Siepparin 21.luvulla Uraauurtavasta avarialleesta Uudenlaiseen italiautuntaurastamoon, Euranhurskaiden Vilppulaan ja Mozartin. Tutustumisen arvoinen paikka!

Muut nähtävyydet

Hämeenlinnan alueen kulttuurihistoria on monipuolinen. Se tarjoaa ainulaatuisen tilaisuuden tutustua paikalliseen elämäntapaan.

Ensimmäiseksi voimme tutustua alueen muinaiskiviröykkiöihin. Vanhin on n. 8000 vuotta vanha. Sitten voimme mennä Hämeenlinnan museoon ja sen alueelle sijoittuneisiin taideteoksiin. Lopuksi voimme vierailla Jean Sibelius -museossa.

Hämeenlinnan kirkko

Hämeenlinnan kirkko on suosittu nähtävyys. Se on rakennettu 13 vuosisataan sitten. Se kuuluu Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Arkkitehtuuriltaan se on eloisa ja vivahteikas. Sininen torni ja punainen harja luovat muunneltavan maamerkin alueelle. Kirkon ulkoasu ansioituu rakennustoulle, joka saavutti valtakunnan tason Hämeenlinnan piirityksen aikana. Seisova 1590 240 telineellinen äänenvaimennin antaa siitä autenttisen ilmeen.

Messut ja uskonnolliset palvelut tapahtuvat siellä. Tedesco-Sariolan etelitaidegalleriaa, retkeilykeskuksia ja vanhojen inventointien kulttuuria Alkumerkin ahkerasti julkituomain alasastain huoneissa tutkitaan.

Hämeenlinnan tori

Hämeenlinnan tori on ollut olennainen osa linnan historiaa vuodesta 1499. Se sijaitsee Grand Hame Castlein edessä. Torilla on nähty monia tärkeitä tapahtumia, muun muassa epäonnistuneita ryöstöyrityksiä ja huumepoliisiperusteisia sotilashallituksia.

Torella on paljon historiallisia kerrostumia, kuten pihapiiri, raudateiden portti ja raitiotien ratapaja. Myös Nukketeatterimuseo löytyy torilta. Vierailijat voivat kokea 1500-luvun tunnelmaa workshoppiensa ansiosta. Lisäksi torilla on elokuvahuoneeksi muutettu siipirakennus, sekä laadukkaita ravintoloita.

Ravintolat

Hämeenlinna tarjoaa herkullisia makuelämyksiä! Tutustu eri ravintolatarjontaan. Löydät paikallisia ja kansainvälisiä ravintoloita. Suomalaisen ruoan lisäksi voit herkutella maailman eri makuilla.

Vieraile suosikkiravintoloissasi ja nauti Hämeenlinnan tarjonnasta!

Klassikko Ravintola Kaarle

Klassikko Ravintola Kaarle on Hämeenlinnan vanhimmista ja klogeimmista ravintoloista. Viihtyisässä ravintolassa voit nauttia laadukkaasti valmistetuista paikallisista tuotteista.

Lounas tai illallinen lohi- tai possupihveillä? Poronkäristysannoksilla? Rapealla salaatilla? Laajoin herkullisin jälkkärein ja juomavalikoimin? Meillä on kaikkia suosikkiannoksia ja paljon vaihtoehtoja erilaisiin makuihin.

Tule nauttimaan paikallisten herkkujen makumaailmasta! Klogeita aterioita leppoisan tunnelman keskellä Hämeenlinnan yöelämässä!

Hämeenlinnan keskustan kahvilat

Hämeenlinnan keskustassa on useita kahviloita ja ravintoloita. Tarjolla on pikaruokaa ja paljon vaihtoehtoja. Valinta voi olla haastavaa. Monet kahvilat ovat hyviä paikkoja viihtymiseen. Paikalliset ravintolat tarjoavat perheen pienimmille mielitekoja ja ammattitaitoista palvelua.

Ravintovalinnan helpottamiseksi tässä muutamia suosituksia:

 • Le Havre Café & Konditoria
 • Hotelli Scandic Park
 • Surprising Café
 • Brownberry
 • Kappeli&Baari

Kaivakadun samppanjabaari-ravintola on ideaali rentoutumiseen pohjautuva lomakohde. Sieltä löytyy monia erilaisia drinkkejä, joten se on parhaimmillaan vanhempien illanviettoon.

Shopping

Hämeenlinnan tarjoaa paljon ostosmahdollisuuksia. Ympäri keskustan ja myös kaupungin ulkopuolella. Monta eri ostoskeskusta ja kauppaa. Ne tarjoavat laajan valikoiman tuotteita. Paikallisia yrityksiäkin on paljon. Niillä myydään alueen ja paikallisten tuotteita.

Hämeenlinnan kauppahalli

Hämeenlinnan kauppahalli on ainutlaatuinen nimikkopalatsi. Sen alueella on vanhoja rakennuksia jo yli 800 vuotta. Arkkitehtuuri on suurimmaksi osaksi säilynyt samana siitä asti, kun se rakennettiin linnan suojaamiseksi.

Kauppahalli koostuu puurakenteisista taloista. Esimerkkeinä Basaari-ravintola, Wursxtein ja Ranunkadun Antikvariaatti. Ne tarjoavat monipuolisen valikoiman tuotteita hedelmistä ja vihanneksista paikallisiin erikoisuuksiin. Pienyrityksillä on mahdollisuus edustaa itseään. Lisäksi monet juhlapalvelut ja tapahtumat houkuttelevat turisteja tutustumaan paikan historiaan.

Hämeenlinnan kauppakeskus Goodman

Goodman-kauppakeskus Hämeenlinnassa tarjoaa kaikille sopivan viihtyisän ja laajan ostosvalikoiman. Se on yli 50-kauppapaikan suurkauppakeskus, mistä voit löytää kaiken. Huiputuotteet ovat alueen historialliset rakennukset: Suomen puutarhatarvikeliike, ulkoilukauppa ja moderni ostoskeskus. Kauppakadulla on 10+ ravintolaa ja pienpanimoa, kahviloita ja elintarvikemyymälöitä.

Paikan päällä voit nauttia upeista muistomerkeistä ja muotoilusta. Myös harrastus- ja urheilupuiston alueita sekä unohtumaton Sibeliustalo löytyvät. Goodmanilla linnan ympyröimissä muureissa voit shoppailla mukavasti omassa saksassasi – tervetuloa!

Usein kysytyt kysymykset

Mitkä ovat Hämeenlinnan kuusi parasta nähtävää?

Hämeenlinnan 6 parasta nähtävää ovat Hämeen linna, Aulangon luonnonsuojelualue, Sibeliuksen lastenkoti, Parola Tankkimuseo, Ahvenisto ja Vanajavesi.

Mikä on Hämeen linna?

Hämeen linna on keskiaikainen linna Hämeenlinnassa. Se on rakennettu 1200-luvulla ja on yksi Suomen vanhimmista rakennuksista. Siinä on nyt museo, joka esittelee linnan historiaa, ja siellä on saatavilla opastettuja kierroksia.

Mikä on Aulangon luonnonsuojelualue?

Aulangon luonnonsuojelualue on suuri metsäpuisto ja luonnonsuojelualue, jonka pinta-ala on yli 1000 hehtaaria. Se sisältää luonnonkauniin tornin, useita järviä, vaellusreittejä ja piknikalueita. Se on loistava paikka viettää päivä ulkona ja nauttia luonnosta.

Mikä on Sibeliuksen lapsuudenkoti?

Sibeliuksen lapsuudenkoti on Hämeenlinnassa sijaitseva museo, joka esittelee kuuluisan suomalaissäveltäjän Jean Sibeliuksen elämää ja työtä. Se sisältää näyttelyitä hänen lapsuudestaan, perheestään ja musiikillisesta urastaan. Opastettuja kierroksia on saatavilla.

Mikä Parola Tank Museum on?

Parola Tank Museum on sotahistoriallinen museo, jossa on kokoelma panssarivaunuja ja panssaroituja ajoneuvoja eri aikakausilta. Se on loistava paikka historian ystäville vierailla ja tutustua Suomen sotahistoriaan.

Mikä on Ahvenisto Ridge?

Ahveniston harju on Hämeenlinnassa sijaitseva luonnonkaunis alue, johon kuuluu luonnonsuojelualue, näkötorni ja ravirata. Se on loistava paikka nauttia ulkoilmasta ja ihailla näkymiä.