Select Page

 

Onko Time Travel todellinen? Mitä teet, kun et tee mitään? Jos sanoit “ei mitään”, sitten läpäisit vain logiikkakokeen, mutta hylätty neurotieteen testi aikamatkailusta. Entä aikamatka?

Mitä teet, kun et tee mitään? Jos sanoit “ei mitään”, niin läpäisit vain logiikkakokeen, mutta sulanut neurotieteen testin aikamatkoista.

Entä aikamatkat?

Kun ihmiset suorittavat mielenterveyden tehtäviä lisäämällä numeroita, vertaamalla muotoja, tunnistamalla kasvot – aivojen eri alueet aktivoituvat, ja aivaskannaukset näyttävät nämä aktiiviset alueet värikkäinä neliöinä muuten tylsällä harmaalla taustalla.

Mutta tutkijat ovat äskettäin huomanneet, että kun nämä aivomme alueet valaisevat, muut alueet hämärtyvät. Tämä tumma verkko (joka käsittää alueet eturintamassa, parietaalisissa ja mediaalisissa ajallisissa lohkoissa) on pois päältä, kun näytämme olevan päällä, ja päällä, kun näyttää siltä, että olemme poissa. Ja tämä näyttää olevan aikamatkayhteys.

Jos kiivetä MRT-koneeseen ja makaat siellä hiljaa odottaen teknikon ohjeita, tumma verkko olisi yhtä aktiivinen kuin mehiläispesä. Mutta heti, kun ohjeet saapuvat ja tehtäväsi alkoi, mehiläiset jäätyivät ja verkko hiljeni. Kun näyttää siltä, että emme tee mitään, teemme selvästi jotain. Mutta mitä? Aikamatka.

Vaikuttaa siltä, että vastaus on, että aikamatka tapahtuu luonnollisesti aivoissamme.

Ihmiskeho etenee ajassa eteenpäin nopeudella yksi sekunti sekunnissa, pidämme siitä vai ei. Mutta ihmismieli voi liikkua ajan myötä mihin tahansa suuntaan ja millä tahansa nopeudella se valitsee. Se näyttää pystyvän kulkemaan eteenpäin ja taaksepäin ajan kuluessa.

Kykymme sulkea silmämme ja kuvitella Super Bowl -sunnun nautinnot tai muistaa uudenvuodenaatton liiallisuudet on melko uusi evoluutiokehitys, ja mielestämme kykymme tehdä tämä on vertaansa vailla eläinvaltiossa.

Olemme aikamatkakisa, joka ei ole aikataulun rajoittama ja pystyy vierailemaan tulevaisuudessa tai tarkistamaan menneisyyden milloin haluamme. Mutta jos hermoston aikamatkailumme vaurioittavat sairaus, ikä tai onnettomuus, voimme jäädä loukkuun nykyisyydessä. Esimerkiksi Alzheimerin tauti hyökkää nimenomaan pimeässä verkostossa, suuntaaen monia uhrejaan loputtomaan nyt, kykenemättäkö muistamaan eilenpäiviään tai kuvittelemaan huomistaan.

MIKSI HENKILÖN SUUNNITTELEMINEN AJOIDEN AJomatiellemme?

Ehkä se johtuu siitä, että kokemus on kauhistuttava asia. Maailmassa liikkuminen altistaa organismit vaaralle, joten yleensä heillä tulisi olla mahdollisimman vähän kokemuksia ja oppia jokaiselta niin paljon kuin mahdollista.

Vaikka jotkut elämän oppitunnit ovat oppineet tällä hetkellä (“Älä koske kuumaan takkaan”), toiset käyvät ilmi vasta tosiasian jälkeen (“Nyt tiedän, miksi hän oli järkyttynyt.

Eläimet oppivat kokeilemalla ja virheellisesti, ja mitä älykkäämpiä he ovat, sitä vähemmän kokeita he tarvitsevat. Taaksepäin matkustaminen ostaa meille monia kokeita yhden hinnasta, mutta eteenpäin matkustaminen antaa meille mahdollisuuden luopua kokeista kokonaan. Aivan kuten lentäjät harjoittavat lentämistä lentosimulaattoreissa, muut harjoitamme elämää simulaattoreissa, ja kykymme simuloida tulevia toimintatapoja ja ennakoida niiden seurauksia antaa meille mahdollisuuden oppia virheistä tekemättä niitä.